Strona wykorzystuje pliki cookies, jeśli wyrażasz zgodę na używanie cookies, zostaną one zapisane w pamięci twojej przeglądarki. 

Weekend w Sandomierzu ze Świętokrzyską Kuźnią Smaków

Sandomierz położony jest na siedmiu wzgórzach nad brzegiem Wisły, określany często jako „mały Rzym”. Swój urokliwy klimat zawdzięcza Starówce z wąskimi uliczkami i zabytkowymi kamienicami. Przez miasto przebiegają 3 szlaki turystyczne. Swój początek ma tutaj szlak św. Jakuba, który prowadzi przez Kraków aż do Santiago de Compostela, prócz niego szlak cysterski i szlak Architektury Drewnianej. Sandomierz jest jednym z najpiękniejszych miast w Polsce. Turyści odwiedzający Sandomierz mogą zobaczyć doskonale zachowany średniowieczny układ urbanistyczny. Jego dawny charakter oddają organizowane w okresie sezonu turystycznego pokazy walk rycerskich i renesansowego tańca.

Co warto zobaczyć w Sandomierzu?

  1. 1. Gotycka Brama Opatowska

Od wielu lat uważana jest za symbol miasta. Widać z niej nie tylko panoramę Sandomierza, ale również zachwycającą błękitną wstęgę Wisły, okalającą prastare mury królewskiego grodu. Jedna z niegdyś czterech bram wchodzących w kompleks murów obronnych Sandomierza. Wzniesiona przez króla Kazimierza Wielkiego około 1362 roku. Do bramy przylegają, bo obu jej stronach, pozostałości murów.

Dostępność dla turystów:

  • w sezonie: w godzinach od 900 do 1900 we wszystkie dni tygodnia
  • po sezonie czynna w godzinach od 1000 do 1600 we wszystkie dni tygodnia

Wstęp płatny: bilet normalny 6,00 zł, ulgowy 4,00 zł.

Lokalizacja: ulica Opatowska

  1. 2. Podziemna trasa turystyczna

Podziemia w Sandomierzu nazywane również sandomierskimi lochami. Obecna trasa turystyczna powstała z połączenia czternasto i piętnastowiecznych piwnic, w których kupcy sandomierscy składowali towary handlowe. Trasa prowadzi pod ośmioma kamienicami. Najgłębsze wyrobiska sięgają dwunastu metrów pod płytę Rynku, a długość chodników wynosi łącznie 470 metrów. Lochy owiane są licznymi legendami. Najsłynniejsza z nich mówi o Halinie Krępiance, która została zasypana wraz z Tatarami w tajemnych korytarzach. Pełnej wersji legendy można posłuchać podczas zwiedzania podziemi.

Dostępność dla turystów:

  • w sezonie: od 1 kwietnia do 30 września - w godzinach od 900 do 1900 we wszystkie dni tygodnia. Ostatnie wejście o godzinie 1800
  • po sezonie: od 1 października do 31 marca - w godzinach od 1000 do 1700 we wszystkie dni tygodnia. Ostatnie wejście o godzinie 1600
  • trasa nieczynna w pierwszy dzień Wielkanocy i Bożego Narodzenia, w Nowy Rok oraz 1 listopada

Wstęp płatny: bilet normalny 13,00 zł, ulgowy 9,00 zł.

Lokalizacja: ulica Oleśnickich, blisko Rynku

 

WAŻNE: Zwiedzanie Podziemnej Trasy Turystycznej w Sandomierzu odbywa się z grupach, wyłącznie z przewodnikiem. Należy przyjść do kasy, wykupić bilet i wtedy otrzymuje się informację, na którą godzinę zaplanowano następne, grupowe wejście. W zależności od natężenia ruchu, wejścia w sezonie organizowane są co pięć - dziesięć minut, czasami co pół godziny, co godzinę. Zimą, wejścia są dwa, trzy razy dziennie, czasami raz dziennie.

Czas zwiedzania: 40 minut

  1. 3. Ucho Igielne

Ucho Igielne jest jedną spośród dwóch zachowaną furtą, niegdyś istniejących w systemie murów obronnych. Przez Ucho Igielne dojdziemy do wąwozu św. Jakuba, którym wyjdziemy wprost na kościół świętego Jakuba. Brukowana ulica Staromiejska zaprowadzi nas w górę, do kościoła świętego Pawła. Stamtąd możemy się udać do wąwozu Królowej Jadwigi. Druga furta zwana zamiejską nie zachowała się do naszych czasów. Była zlokalizowana w obrębie dzisiejszego Domu Długosza i Collegium Gostomianum

Lokalizacja: ulica Zamkowa od góry, od dołu ulica Podwale

 

Dostępność: obiekt dostępny dla turystów

 

Wstęp: bezpłatny

  1. 4. Zamek Królewski w Sandomierzu

Zbudowany w czternastym wieku z fundacji króla Kazimierza Wielkiego na miejscu wcześniejszego grodu. Zamek przebudowywany w pierwszej połowie szesnastego wieku na rezydencję renesansową według projektu mistrza Benedykta. W 1656 roku zamek wysadzili Szwedzi. Ocalało skrzydło zachodnie, które odbudowano z inicjatywy Jana III Sobieskiego w latach 80-tych siedemnastego wieku, efektem było powstanie korpusu zamkowego typu pałacowego. Około 1825 roku zamek adaptowano na więzienie (mieszczące się tu do 1959 roku) i nadano mu klasycystyczny wygląd. Po przeprowadzeniu remontu i niezbędnych prac konserwatorskich, zamek od 1986 roku jest siedzibą Muzeum Okręgowego. Z dziedzińca zamkowego rozciąga się wspaniały widok na katedrę i Wisłę. Obecnie zamek jako muzeum udostępniony jest dla zwiedzających.

Dostępność dla turystów: Muzeum Okręgowe w Zamku

  • w sezonie (od kwietnia do końca września): od wtorku do piątku w godzinach od 900 do 1700, sobota, niedziela w godzinach od 1000 do 1800, w poniedziałki nieczynne
  • po sezonie (od października do kwietnia): od wtorku do soboty od godziny 900 do 1600, niedziela od godziny 1000 do 1600, w poniedziałki nieczynne

Wstęp płatny: bilet normalny 15,00 zł, ulgowy 10,00 zł.

Lokalizacja: ulica Zamkowa 12

Czas zwiedzania: 40-45 minut

  1. 5. Rejs statkiem po Wiśle w Sandomierzu

 

Rejs statkiem po Wiśle jest niezapomnianą przygodą. Podczas rejsu, oglądamy panoramę miasta leżącego na wysokiej skarpie. Widok zachwyca. Urzekają strzeliste wieże kościołów i górująca na skarpie bryła Collegium Gostomianum.

Dostępność dla turystów:

  • w sezonie: /kwiecień-październik/ rejsy odbywają się od rana do wieczora
  • po sezonie: statek nie pływa

Bilety: osoby dorosłe 15,00 zł, dzieci 11,00 zł.

Lokalizacja: statek odpływa z bulwaru imienia Marszałka Józefa Piłsudskiego nad Wisłą

Czas rejsu: 30 minut

 

  1. 6. „Spiżarnia Sandomierska” – skupiająca produkty lokalne, regionalne.

Województwo świętokrzyskie jest oazą tradycyjnych produktów żywnościowych, z których wiele odchodzi w zapomnienie dlatego też w Sandomierzu przy ulicy Sokolnickiego powstała Spiżarnia Sandomierska, w której można kupić wiele produktów skupionych w Świętokrzyskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego oraz marki Świętokrzyska Kuźnia Smaków® w tym produkty Siostry Chmielewskiej, Krówkę Opatowską, wina gronowe wytworzone w oparciu o lokalny surowiec i wiele innych.

Lokalizacja: ul. Sokolnickiego 10

Gdzie zjeść?

  1. Restauracja „Pod Ciżemką”
 

ul. Rynek 27
27-600 Sandomierz

 

15 832 05 50
668 146 629

 

dis@pro.onet.pl

 

www.hotelcizemka.pl

Dostępność: cały rok

Restauracja pod Ciżemką, położona jest w centrum Sandomierza w Rynku głównym. Mieści się na pierwszym piętrze kamienicy numer 27, w tak zwanym Domu Węgra Lazarczyka, który w szesnastym wieku należał do wojewody Andrzeja Leszczyńskiego. Ciżemka to duża, narożna kamienica z zachowanymi podcieniami. Do Sali głównej restauracji przylega niewielkie pomieszczenie, to sala myśliwska z porożem jelenia i posągiem stańczyka. Tam też można usiąść i napawać się widokami sandomierskiego Rynku. Najlepiej widać stąd gotycki ratusz. Ciżemka doczekała się epizodu w serialu Ojciec Mateusz bowiem niektóre sceny realizowano we wnętrzach restauracji. W winiarni i kawiarni zlokalizowanej w piwnicach budynku można posmakować uznanych sandomierskich win oraz znakomitego cydru, jak również piw wytwarzanych przez małe świętokrzyskie browary. Restauracja serwuje potrawy kuchni polskiej, szczególną wagę przywiązuje się tu również do kultywowania dziedzictwa kulinarnego regionu, stąd też w menu restauracji znajdują się dania regionalne z produktów od lokalnych dostawców jak np. bulwa sandomierska serwowana z sosem pieprzowym czy schab po sandomiersku z pomidorem i boczkiem w sosie cebulowym oraz słynna szarlotka z sandomierskich jabłek.

Gdzie spać?

  1. Gospodarstwo Agroturystyczne „Winnica Sandomierska”

 

 

Marceli Małkiewicz
Góry Wysokie 136
27-620 Dwikozy

 

511 776 360

 

monika@winnicasandomierska.pl

 

www.winnicasandomierska.pl

Dostępność: cały rok

Gospodarstwo agroturystyczne o bogatych tradycjach winiarskich sięgających okresu międzywojennego, położone 8 km od Sandomierza (droga nr 777 w kierunku Sandomierz - Dwikozy). Bezpośrednio przy winnicy znajduje się baza noclegowa (3 apartamenty) oraz budynki gospodarcze z rodzinną przetwórnią owoców i warzyw. Specjalna oferta gospodarstwa to organizacja pobytów jednodniowych dla grup do 60 osób zainteresowanych poznawaniem lokalnych smaków - miody z własnej pasieki, sery dojrzewające, bułeczki domowe, przetwory owocowo-warzywne oraz wina „Sandomirius” z własnej winnicy.

  1. Agrotur „Wojtasówka”
 

Halina Wojtas
Obrazów 56
27-641 Obrazów

 

609 123 848

 

sj.wojtas@op.pl

 

www.wojtasowka.emeteor.pl

 Dostępność: cały rok

Pensjonat Agroturystyczny „Wojtasówka” znajduje się 10 kilometrów od Sandomierza (1,5 km od krajowej drogi nr 77, na odcinku Opatów -Sandomierz) w typowo sadowniczej miejscowości Obrazów, na Sandomierskim Szlaku Jabłkowym. To rodzinna firma działająca od 1991 roku, a od 2006 roku świadczy dodatkowo usługi turystyczne i gastronomiczne. Zajmuje się też organizacją imprez okolicznościowych z wykorzystaniem lokalnych tradycji i obrzędowości. Serwuje się tu tradycyjne dania oparte na bazie lokalnych produktów i przetworów z własnych sadów.

Tag:


„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”

Aktualizacja strony internetowej www.swietokrzyskakuzniasmakow.pl zrealizowana w ramach operacji
"Wsparcie rozwoju szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków, jako narzędzia budowania marki lokalnych produktów żywnościowych wysokiej jakości" realizowanej przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

GÓRY ŚWIĘTOKRZYSKIE NASZĄ PRZYSZŁOŚCIĄ

Urząd Marszałkowski Województwa Świętokrzyskiego

Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach

PROJEKT WSPÓŁFINANSOWANY PRZEZ SZWAJCARIĘ W RAMACH SZWAJCARSKIEGO
PROGRAMU WSPÓŁPRACY Z NOWYMI KRAJAMI CZŁONKOWSKIMI UNII EUROPEJSKIEJ